Kuchenne Przygody

Racuszki z białego sera

Składniki: 

  • 40 dag twarogu półtłustego
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Twaróg rozdrobnij w malakserze (duży pojemnik). Dodaj żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Delikatnie wymieszaj masę twarogową z białkami.
  4. Ciasto wykładaj porcjami na patelnię z rozgrzanym oleju (1 łyżka ciasta = 1 racuszek).
  5. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki: 

  • Możesz podawać ze śmietaną, cukrem, syropem klonowym albo owocami. Mi najbardziej smakują na ciepło, bez żadnych dodatków 🙂

Mniam