- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 49 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (woreczek)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego (2×16g)
- 1/4 łyzeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj, odcedź i przestudź
- Jajka roztrzep z cukrem waniliowym.Ciągle mieszając,dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt,a na koncu ryż i sól.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj nieduże porcje ciasta.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Wskazówki:
- Możesz zmniejszyć ilość cukru waniliowego i zastąpić go zwykłym cukrem i ulubionym aromatem do ciast.
- Jako dodatek polecam jogurt owocowy 🙂
Żródło przepisu:
„Przepisy Czytelników – Lato w kuchni” – Prószyński i S-ka
Mniam