Kuchenne Przygody

Risotto cztery sery z brokułami

Składniki: 

  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 brokuł świeży lub 1 opakowanie mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • 200 ml słodkiej śmietanki 
  • 500 ml bulionu
  • ok. 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: 

  1. Świeży brokuł umyj, pokrój na nieduże różyczki i ugotuj na parze do miękkości. Jeśli masz brokuł mrożony, pomiń mycie i krojenie – przejdź od razu do gotowania. Delikatnie go posól. Po ugotowaniu odstaw.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek. 
  3. Dodaj ryż i całość smaż aż ziarna zrobią się szkliste.
  4. W międzyczasie przygotuj bulion (z kostki rosołowej, najlepiej warzywnej).
  5. Do ryżu dodaj połowę bulionu i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu, żeby ryż wchłonął płyn.
  6. Dodaj resztę bulionu i ponownie gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn.
  7. Po tym czasie, jeśli ryż jest twardy, dodaj trochę wody i jeszcze trochę podgotuj.
  8. W międzyczasie wymieszaj Fix Knorr ze śmietanką i odrobiną wody (ok. 1/2 szklanki)
  9. Wlej Fix do ryżu, dodaj ser pleśniowy (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. 
  10. Mieszaj powoli drewniana łyżką aż ryż zmięknie i ser się rozpuści. 
  11. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.

Wskazówki: 

  • Przed podaniem sprawdź czy risotto jest wystarczająco słone. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę pieprzu.

Mniam