Składniki:
- 250 g ryżu do risotto
- 1 brokuł świeży lub 1 opakowanie mrożonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 500 ml bulionu
- ok. 100 g sera pleśniowego niebieskiego
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Świeży brokuł umyj, pokrój na nieduże różyczki i ugotuj na parze do miękkości. Jeśli masz brokuł mrożony, pomiń mycie i krojenie - przejdź od razu do gotowania. Delikatnie go posól. Po ugotowaniu odstaw.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek.
- Dodaj ryż i całość smaż aż ziarna zrobią się szkliste.
- W międzyczasie przygotuj bulion (z kostki rosołowej, najlepiej warzywnej).
- Do ryżu dodaj połowę bulionu i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu, żeby ryż wchłonął płyn.
- Dodaj resztę bulionu i ponownie gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn.
- Po tym czasie, jeśli ryż jest twardy, dodaj trochę wody i jeszcze trochę podgotuj.
- W międzyczasie wymieszaj Fix Knorr ze śmietanką i odrobiną wody (ok. 1/2 szklanki)
- Wlej Fix do ryżu, dodaj ser pleśniowy (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki.
- Mieszaj powoli drewniana łyżką aż ryż zmięknie i ser się rozpuści.
- Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.
Wskazówki:
- Przed podaniem sprawdź czy risotto jest wystarczająco słone. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę pieprzu.
0
Skomentuj