Kuchenne Przygody

Risotto z brokułami i groszkiem

Składniki: 

  • 250 g ryżu do risotto
  • 2 średnie brokuły o łącznej wadze 500-600 g
  • 1 szklanka groszku zielonego
  • mniej więcej 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka lub ½ papryczki jeśli jest nadzwyczaj pikantna
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: 

  1. Brokuły umyj i podziel na różyczki.
  2. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwię, wrzuć posiekane cebule i czosnek. Smaż aż cebula zacznie robić się szklista.
  4. Dosyp ryż i smaż do czasu, aż stanie się przezroczysty.
  5. Dodaj brokuły i pokrojoną w małe kawki papryczkę.
  6. Wlej jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszaj do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Dolej kolejną porcję rosołu, cały czas mieszając.
  7. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolej resztę i dalej mieszaj.
  8. Na koniec dodaj groszek. Wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku, przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut.

Wskazówki: 

  • Kiedy ryż będzie już miękki, możesz dodać parę łyżek parmezanu – risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.

Żródło przepisu: 

Mniam