Kuchenne Przygody

Risotto z dynią

Składniki:

  • 300 g pokrojonej w 1 cm kosteczkę dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 15 g masła (2 – 3 łyżki)
  • 1 mała cebula (szalotka lub zwykła) posiekana w drobną kosteczkę
  • 150 g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz
  • 20 g zimnego masła (3 – 4 łyżki) pokrojonego w kawałki
  • 25 g tartego Parmezanu (1/2 filiżanki)

Przygotowanie:

  1. Dynię zalej mlekiem i mocz przez 12 godzin, trzymając ją w lodówce. Przed gotowaniem, odcedź ją. (Jeśli nie masz czasu, pomiń ten etap).
  2. Zagotuj bulion i trzymaj gorący na małym ogniu.
  3. Masło rozpuść na patelni z grubym dnem, dodaj cebulę i połowę dyni. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli, ale nie będzie zrumieniona, przez około 5 minut.
  4. Dodaj ryż, zwiększ ogień do średniego i mieszając chwilę podsmaż ryż, aż pokryje się masłem.
  5. Zacznij stopniowo wlewać bulion do ryżu (po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając).
  6. Kiedy ryż zaabsorbuje całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 – 17 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając.
  7. Po 11 – 12 minutach dodaj resztę dyni.
  8. Na koniec smażenia risotto nie powinno być wodniste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente, ale jednocześnie miękki.
  9. Patelnię zdejmij z ognia i odstaw na 1 minutę. Włóż kawałki zimnego masła i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.
  10. Na koniec połącz z tartym Parmezanem.
  11. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wskazówki:

  • Risotto możesz przyprawić gałką muszkatołową.
  • Jeśli nie masz świeżej dyni, poszukaj w sklepie mrożonej dyni w kostkach (przed gotowanie rozmroź ją).

Mniam

Składniki

    Może Ci także zasmakować