Składniki:
- 1 nieduża cebula
- 4-6 łyżek oliwy
- 200 g ryżu arborio
- ok. 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina
- 6 łyżek wody szafranowej (odrobina szafranu namoczonego w gorącej wodzie)
- garść świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 60 g sera gorgonzola
- pieprz
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodaj suchy ryż. Mieszaj do momentu, aż stanie się szklisty.
- Dolej wino, wodę szafranową i pierwszą porcję bulionu.
- Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj czy bulion się wchłonął.
- Kiedy ryż wchłonie bulion, znów dolej odrobinę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, kiedy ryż będzie al dente.
- Pod koniec gotowania dodaj pokruszoną gorgonzolę, parmezan i masło.
- Zdejmuj z ognia.
Wskazówki:
Zamiast świeżo startego parmezanu możesz też kupić starty parmezan w niedużych woreczkach (ok. 30 gram).
Żródło przepisu:
palcelizac.gazeta.pl
0
Skomentuj