Risotto z szafranem i gorgonzolą

Składniki: 
  • 1 nieduża cebula
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 200 g ryżu arborio
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 6 łyżek wody szafranowej (odrobina szafranu namoczonego w gorącej wodzie)
  • garść świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 60 g sera gorgonzola
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę.
  2. Gdy się zeszkli, dodaj suchy ryż. Mieszaj do momentu, aż stanie się szklisty. 
  3. Dolej wino, wodę szafranową i pierwszą porcję bulionu. 
  4. Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj czy bulion się wchłonął. 
  5. Kiedy ryż wchłonie bulion, znów dolej odrobinę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, kiedy ryż będzie al dente. 
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokruszoną gorgonzolę, parmezan i masło. 
  7. Zdejmuj z ognia.
Wskazówki: 

Zamiast świeżo startego parmezanu możesz też kupić starty parmezan w niedużych woreczkach (ok. 30 gram).

Żródło przepisu: 

palcelizac.gazeta.pl

up
138 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: