Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku
- dymka
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 250 g twarożku
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 1 kalafior
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Posiekaj drobno obrany czosnek i dymkę. Liściom szpinaku odetnij ogonki łodyg i wrzuć wszystko na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj wino i gotuj na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając aż liście szpinaku zmiękną. Przełóż mieszankę na sitko, odsącz i wrzuć do miski. Dodaj musztardę i twarożek. Zmiksuj lub rozetrzyj na jednolitą masę.
- Opłucz piersi kurczaka i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Podziel farsz na cztery równe części i rozłóż na piersiach (na środku). Zroluj piersi i zepnij je wykałaczkami.
- Ułóż rolady w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i piecz w piekarniku ok. 20 minut.
- Zetrzyj na tarce kalafior. Rozgrzej oliwę i masło na patelni, dorzuć czosnek i kalafior. Dopraw i smaż ok. 7 minut.
- Przed podaniem roladki można posypać białym pieprzem.
Wskazówki:
- Jako dodatku możesz użyć też np. ugotowaną fasolkę szparagową.
- Do zrobienia masy możesz wykorzystać blender (mikser).
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Drób i szpinak
Po krótkiej przerwie wracamy do gotowania i kuchennych przygód :)
Men's Health ciągle jest naszą najlepszą skarbnicą przepisów. Dzisiejszy - roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym - okazał się bardzo smacznym pomysłem na obiad :) Prosty w przygotowaniu, dość szybki i zwyczajnie dobry :)