Kuchenne Przygody

Roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym

Składniki: 

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • dymka
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g twarożku
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Posiekaj drobno obrany czosnek i dymkę. Liściom szpinaku odetnij ogonki łodyg i wrzuć wszystko na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj wino i gotuj na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając aż liście szpinaku zmiękną. Przełóż mieszankę na sitko, odsącz i wrzuć do miski. Dodaj musztardę i twarożek. Zmiksuj lub rozetrzyj na jednolitą masę.
  3. Opłucz piersi kurczaka i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Podziel farsz na cztery równe części i rozłóż na piersiach (na środku). Zroluj piersi i zepnij je wykałaczkami.
  4. Ułóż rolady w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i piecz w piekarniku ok. 20 minut.
  5. Zetrzyj na tarce kalafior. Rozgrzej oliwę i masło na patelni, dorzuć czosnek i kalafior. Dopraw i smaż ok. 7 minut.
  6. Przed podaniem roladki można posypać białym pieprzem.

Wskazówki: 

  • Jako dodatku możesz użyć też np. ugotowaną fasolkę szparagową.
  • Do zrobienia masy możesz wykorzystać blender (mikser).

Mniam

Po krótkiej przerwie wracamy do gotowania i kuchennych przygód 🙂

Men’s Health ciągle jest naszą najlepszą skarbnicą przepisów. Dzisiejszy – roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym – okazał się bardzo smacznym pomysłem na obiad 🙂 Prosty w przygotowaniu, dość szybki i zwyczajnie dobry 🙂