Składniki:
- 6 udek drobiowych
- 50 g pistacji, bez łupinek, rozgniecione i posiekane
- 2 pomarańcze
- 150 g masła
- 15 g kolendry w ziarnach
- 10 g cukru
- 80 g suszonych pomidorów, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą
- 1 limonka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g chudego sera twarogowego
- 6 ziemniaków, umytych, nieobranych i pokrojonych w grube plastry (ok. 1,5 cm)
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- 0,5 cebuli
- odrobina wody do podlania sosu
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie przestudź i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Przygotuj dip twarogowy: cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozdrobnij twaróg i włóż miseczki razem z cebulą. Dodaj jogurt naturalny, dopraw mielonym białym pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
- Udka kurczaka umyj, osusz i wytrybuj, czyli oddziel mięso od kości. Najlepiej zrób to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso natnij tak, aby powierzchnia była w miarę równa.
- Suszone pomidory pokrój w paski i wymiszaj z pokruszonymi pistacjami.
- Udka posyp z jednej strony solą i białym pieprzem.
- Na każdym kawałku kurczaka wykładaj farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwiń w rulony i odstaw.
- Przygotuj 6 kawałków folii aluminiowej. Na każdy kawałek folii wylej odrobinę oliwy z suszonych pomidorów i rozsmaruj na całej powierzchni.
- Zawiń każdą roladkę z kurczaka w folię, końce skręć (tak, żeby przypominały cukierek).
- Na rozgrzaną suchą patelnię włóż uda w folii i smaż przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
- Przygotuj sos pomarańczowy: pomarańcze umyj, obierz, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wytnij cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które pozostały po wycięciu miąższu, wyciśnij sok do miseczki. Do rozgrzanego garnka wsyp cukier, poczekaj chwilę aż się rozpuści, następnie zalej go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodaj sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodaj suszoną kolendrę. Mieszaj. Dodaj trochę skórki i sok z 1/2 limonki. Dolej odrobinę wody, czekaj, aż się zagotuje. Mieszaj za pomocą trzepaczki. 50 g masła pokrój na mniejsze kawałki i dodaj stopniowo do sosu, cały czas mieszaj. Dopraw odrobiną soku z limonki. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
- Udka rozwiń z folii i pokrój w plasterki. Na dno talerza wylej odrobinę sosu pomarańczowego. Ułóż na nim kurczaka i polej sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wyłóż na ziemniaki.
Wskazówki:
- Smażące się ziemniaki możesz przyprawić przyprawą do ziemniaków (np. Prymat).
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj