Kuchenne Przygody

Rozgrzewające curry z fasoli i słodkich ziemniaków

Składniki: 

  • olej do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 małe papryczki chili
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o średnich oczkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 pomidory śliwkowe
  • ok. 500 g słodkich ziemniaków
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2/3 szklanki fasoli mung
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • 200 g brązowego ryżu

Przygotowanie: 

  1. Fasolę namocz w wodzie na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości (ok. 40 minut). Zdejmij z ognia i przypraw solą. Odstaw.
  2. Cebulę i papryczki obierz i drobno posiekaj. Jeśli lubisz ostre dania, zostaw nasiona papryczek, jeśli nie, usuń je.
  3. Bataty obierz i pokrój w niedużą kostkę.
  4. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i drobno posiekaj.
  5. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę curry, cebulę, papryczki i imbir. Smaż kilka minut dość często mieszając.
  6. Kiedy cebula trochę zmięknie, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, bataty, przyprawy i pomidory.
  7. Po kilku minutach dodaj mleczko kokosowe i bulion. Duś pod przykryciem, aż bataty będą miękkie (ok. 25 minut).
  8. W międzyczasie ugotuj ryż.
  9. Na parę ostatnich minut dorzuć do curry umyte liście szpinaku i ugotowaną fasolę.
  10. Podawaj z ryżem.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz świeżą kolendrę, możesz nią posypać danie przed podaniem. Ja nie przepadam 😉

Żródło przepisu: 

Inspiracja z : „Honesty Healthy” – Natasha Corrett, Vicki Edgson, s. 98

Mniam