Składniki:
- olej do smażenia
- 1 czerwona cebula
- 3 małe papryczki chili
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o średnich oczkach
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 pomidory śliwkowe
- ok. 500 g słodkich ziemniaków
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2/3 szklanki fasoli mung
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka bulionu
- sól
- 200 g brązowego ryżu
Przygotowanie:
- Fasolę namocz w wodzie na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości (ok. 40 minut). Zdejmij z ognia i przypraw solą. Odstaw.
- Cebulę i papryczki obierz i drobno posiekaj. Jeśli lubisz ostre dania, zostaw nasiona papryczek, jeśli nie, usuń je.
- Bataty obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i drobno posiekaj.
- W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę curry, cebulę, papryczki i imbir. Smaż kilka minut dość często mieszając.
- Kiedy cebula trochę zmięknie, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, bataty, przyprawy i pomidory.
- Po kilku minutach dodaj mleczko kokosowe i bulion. Duś pod przykryciem, aż bataty będą miękkie (ok. 25 minut).
- W międzyczasie ugotuj ryż.
- Na parę ostatnich minut dorzuć do curry umyte liście szpinaku i ugotowaną fasolę.
- Podawaj z ryżem.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz świeżą kolendrę, możesz nią posypać danie przed podaniem. Ja nie przepadam ;)
Żródło przepisu:
Inspiracja z : "Honesty Healthy" - Natasha Corrett, Vicki Edgson, s. 98
0
Skomentuj