Składniki:
- 350 g makaronu typu rurki (rigatoni)
- 225 g świeżego lub mrożonego groszku
- odrobina masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w paski
- 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę ok. 2,5 cm
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 200 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty oraz kilka listków do dekoracji
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na ostatnie 3 minuty wrzuć groszek.
- Na patelni rozgrzej masło i olej. Wrzuć paprykę i smaż przez 5 minut, aż lekko się przyrumieni. Przełóż na talerz.
- Na patelnię wrzuć cebulę oraz kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 8 minut, aż kurczak się zezłoci.
- Na ostatnią minutę smażenia dodaj czosnek.
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj przez 3 minuty, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.
- Dodaj paprykę, miętę, musztardę, śmietanę i wymieszaj.
- Dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą.
- Odcedź makaron, dodaj do kurczaka i podawaj.
Wskazówki:
Pamiętaj, że bulion może być słony, więc całość dania przyprawiaj dopiero na końcu.
Żródło przepisu:
Tanie dania - 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)
0
Skomentuj