Kuchenne Przygody

Rurki z miętowym kurczakiem

Składniki: 

  • 350 g makaronu typu rurki (rigatoni)
  • 225 g świeżego lub mrożonego groszku
  • odrobina masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w paski
  • 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę ok. 2,5 cm
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty oraz kilka listków do dekoracji
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na ostatnie 3 minuty wrzuć groszek.
  2. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wrzuć paprykę i smaż przez 5 minut, aż lekko się przyrumieni. Przełóż na talerz.
  3. Na patelnię wrzuć cebulę  oraz kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 8 minut, aż kurczak się zezłoci.
  4. Na ostatnią minutę smażenia dodaj czosnek.
  5. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj przez 3 minuty, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.
  6. Dodaj paprykę, miętę, musztardę, śmietanę i wymieszaj.
  7. Dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą.
  8. Odcedź makaron, dodaj do kurczaka i podawaj.

Wskazówki: 

Pamiętaj, że bulion może być słony, więc całość dania przyprawiaj dopiero na końcu.

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam