Ryba po leningradzku z kaszą gryczaną

Składniki: 
  • 800 g ryby (np. mitaja)
  • przyprawa do ryby
  • 0,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 100 g żółtego sera
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki
Przygotowanie: 
  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko.
  2. Rybę umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na tym samym tłuszczu.
  4. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno: kaszę, rybę, cebulę i posyp startym serem. 
  5. Całość polej roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut.
  6. Danie przybierz posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • rybę przed smażeniem możesz dodatkowo skropić cytryną (w celu zniwelowania zapachu ryby i dodania odrobiny świeżego smaku).
Żródło przepisu: 

przepisy.pl

up
185 users have voted.