Składniki:
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 6 młodych cebul drobno posiekanych
- 1,5 kubka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki zmielonej kurkumy
- 1 świeża czerwona papryka chili, drobno posiekana
- 1 kg filetów z białej ryby (np. okoń morski lub dorsz), pokrojonych w 2 cm kawałki
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na rogrzanym oleju posmaż pastę curry i cebulę. Często mieszaj.
- Dodaj mleko kokosowe, sos rybny, cukier, kurkumę, chili i mieszając doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj kawałki ryby, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp bazylią.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz imbir, dodaj do dania łyżeczkę świeżo startego imbiru.
- Podawaj z ryżem.
Żródło przepisu:
Szybkie dania obiadowe, Anne Wilson, s. 12
0
Skomentuj