Kuchenne Przygody

Rybne curry po tajsku

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 6 młodych cebul drobno posiekanych
  • 1,5 kubka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki zmielonej kurkumy
  • 1 świeża czerwona papryka chili, drobno posiekana
  • 1 kg filetów z białej ryby (np. okoń morski lub dorsz), pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Na rogrzanym oleju posmaż pastę curry i cebulę. Często mieszaj.
  2. Dodaj mleko kokosowe, sos rybny, cukier, kurkumę, chili i mieszając doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
  4. Dodaj kawałki ryby, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posyp bazylią.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz imbir, dodaj do dania łyżeczkę świeżo startego imbiru.
  • Podawaj z ryżem.

Żródło przepisu: 

Szybkie dania obiadowe, Anne Wilson, s. 12

Mniam