Ryż po chińsku

Składniki: 
  • 2 piersi kurczaka
  • mrożona mieszanka warzywna
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • odrobina mleka
  • mąka kukurydziana (ewentualnie)
  • przyprawa do kurczaka (Kamis)
  • curry
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na cienkie paski. Przypraw mięso przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Do usmażonego mięsa dorzuć mieszankę warzywną, podlej odrobiną wody, soku pomarańczowego i mleka. Przypraw do smaku (curry, imbir, sól, pieprz, sos sojowy).
  3. Duś ok. 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Jeśli chcesz zagęścić sos, do gotującego się sosu dolej pół szklanki zawiesiny z wody i mąki kukurydzianej (1,5 łyżki) i mieszaj aż całość zgęstnieje.
  5. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wskazówki: 
  • Możesz użyć orientalnej mieszanki warzywnej (choć my preferujemy bardziej europejskie smaki - np. meksykańska).
up
213 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Chińskie danie w wydaniu europejskim

Dzisiejsze danie niewiele ma wspólnego z Chinami... chyba tylko nazwę :) Ale tak się przyjęło, że ryż z warzywami i kurczakiem przyprawione curry nazywamy ryżem po chińsku. Kiedyś bardzo często jedliśmy to danie na obiad... Chyba się przejadło, dlatego gości na naszym stole od czasu do czasu - kiedy nie mamy innego pomysłu na obiad albo nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie (bo robi się je dość szybko).