Kuchenne Przygody

Ryż po chińsku

Składniki: 

  • 2 piersi kurczaka
  • mrożona mieszanka warzywna
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • odrobina mleka
  • mąka kukurydziana (ewentualnie)
  • przyprawa do kurczaka (Kamis)
  • curry
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na cienkie paski. Przypraw mięso przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Do usmażonego mięsa dorzuć mieszankę warzywną, podlej odrobiną wody, soku pomarańczowego i mleka. Przypraw do smaku (curry, imbir, sól, pieprz, sos sojowy).
  3. Duś ok. 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Jeśli chcesz zagęścić sos, do gotującego się sosu dolej pół szklanki zawiesiny z wody i mąki kukurydzianej (1,5 łyżki) i mieszaj aż całość zgęstnieje.
  5. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Wskazówki: 

  • Możesz użyć orientalnej mieszanki warzywnej (choć my preferujemy bardziej europejskie smaki – np. meksykańska).

Mniam

Dzisiejsze danie niewiele ma wspólnego z Chinami… chyba tylko nazwę 🙂 Ale tak się przyjęło, że ryż z warzywami i kurczakiem przyprawione curry nazywamy ryżem po chińsku. Kiedyś bardzo często jedliśmy to danie na obiad… Chyba się przejadło, dlatego gości na naszym stole od czasu do czasu – kiedy nie mamy innego pomysłu na obiad albo nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie (bo robi się je dość szybko).