Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa kurczaka
- 2 posiekane cebule
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 listek laurowy
- papryczki chili (do smaku)
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 szklanka ryżu
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów
- sól
- 1 szklanka mrożonego groszku
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę lub paski i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Gdy będzie brązowy, dodaj cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino.
- Po 2 minutach dodaj pomidory, wlej bulion i trochę wody.
- Dokładnie wymieszaj, wsyp ryż, wrzuć seler oraz orzechy lub migdały.
- Posól do smaku, gotuj 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny).
- Dodaj groszek, gotuj kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki.
- W razie potrzeby uzupełniaj wodę.
Żródło przepisu:
ugotuj.to
0
Skomentuj