Kuchenne Przygody

Ryż z kurczakiem po argentyńsku

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa kurczaka
  • 2 posiekane cebule
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 listek laurowy
  • papryczki chili (do smaku)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów
  • sól
  • 1 szklanka mrożonego groszku

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka pokrój w kostkę lub paski i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Gdy będzie brązowy, dodaj cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino.
  3. Po 2 minutach dodaj pomidory, wlej bulion i trochę wody.
  4. Dokładnie wymieszaj, wsyp ryż, wrzuć seler oraz orzechy lub migdały.
  5. Posól do smaku, gotuj 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny).
  6. Dodaj groszek, gotuj kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki.
  7. W razie potrzeby uzupełniaj wodę.

Żródło przepisu: 

Mniam