Kuchenne Przygody

Sałatka Caesara

Składniki: 

  • 2 piersi kurczaka
  • 2/3 główki sałaty lodowej
  • parmezan

marynata:

  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz czarny
  • sól

sos:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40ml octu winnego
  • 120ml oliwy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 6 szt. anchois
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • sos worcestershire
  • sól
  • pierz czarny

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka marynujemy w marynacie, następnie smażymy. Pokrój mięso na cienkie paski.
  2. Składniki sosu miksujemy w malakserze na gładką masę.
  3. Sałatę rozdrobnij (porwij lub pokrój) , wymieszaj z sosem, posyp paskami piersi kurczaka i parmezanem.

Wskazówki: 

  • Sałatkę można też posypać grzankami.

Mniam

Prosta i smaczna sałatka – sałatka Caesara. Przepis pochodzi z programu Między kuchnią a salonem (TVN).