- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 10 dag świeżych fig
- 2 kulki sera mozzarella (ok.250 g)
- 10 dag plastrów szynki schwarcwaldzkiej
- 2 garście mixu sałat
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Figi i mozzarellę pokrój na plasterki, a cienkie plastry szynki porwij na 2-3 części.
- Na talerz wyłóż garść sałaty, na wierzchu układaj naprzemiennie mozzarellę, figi i szynkę.
- W niewielkim słoiczku lub shakerze wymieszaj oliwę, miód i ocet balsamiczny, aż składniki połączą się w jednorodny sos.
- Skrop sosem sałatkę i odstaw na kwadrans.
- Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Wskazówki:
- Zamiast świeżych fig możesz użyć suszonych.
- Jeśli nie lubisz szynki schwarcwaldzkiej, zamień ją na zwykłą wędzoną szynkę.
Żródło przepisu:
Mniam