Kuchenne Przygody

Sałatka figowa z mozarellą, szynką i sosem balsamicznym

Składniki: 

  • 10 dag świeżych fig
  • 2 kulki sera mozzarella (ok.250 g)
  • 10 dag plastrów szynki schwarcwaldzkiej
  • 2 garście mixu sałat
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: 

  1. Figi i mozzarellę pokrój na plasterki, a cienkie plastry szynki porwij na 2-3 części. 
  2. Na talerz wyłóż garść sałaty, na wierzchu układaj naprzemiennie mozzarellę, figi i szynkę. 
  3. W niewielkim słoiczku lub shakerze wymieszaj oliwę, miód i ocet balsamiczny, aż składniki połączą się w jednorodny sos.
  4. Skrop sosem sałatkę i odstaw na kwadrans. 
  5. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżych fig możesz użyć suszonych.
  • Jeśli nie lubisz szynki schwarcwaldzkiej, zamień ją na zwykłą wędzoną szynkę.

Żródło przepisu: 

Mniam