Sałatka figowa z mozarellą, szynką i sosem balsamicznym

Składniki: 
  • 10 dag świeżych fig
  • 2 kulki sera mozzarella (ok.250 g)
  • 10 dag plastrów szynki schwarcwaldzkiej
  • 2 garście mixu sałat
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie: 
  1. Figi i mozzarellę pokrój na plasterki, a cienkie plastry szynki porwij na 2-3 części. 
  2. Na talerz wyłóż garść sałaty, na wierzchu układaj naprzemiennie mozzarellę, figi i szynkę. 
  3. W niewielkim słoiczku lub shakerze wymieszaj oliwę, miód i ocet balsamiczny, aż składniki połączą się w jednorodny sos.
  4. Skrop sosem sałatkę i odstaw na kwadrans. 
  5. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Wskazówki: 
  • Zamiast świeżych fig możesz użyć suszonych.
  • Jeśli nie lubisz szynki schwarcwaldzkiej, zamień ją na zwykłą wędzoną szynkę.
Żródło przepisu: 

ugotuj.to

up
156 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: