Składniki:
- 50 g świeżego tuńczyka (lub 4 łyżki odsączonego tuńczyka z puszki)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 90 g zielonej fasolki Mamut (płaska)
- 1 mała czerwona cebulka, pokrojona na plasterki
- 2 jajka, ugotowane na półtwardo
- 6 liści sałaty rzymskiej
- 4 fileciki anchois
- 10 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
- 10 kaparów, odsączonych
Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 - 2 łyżki listków świeżego oregano
Przygotowanie:
- Przygotuj dressing łącząc wszystkie składniki w miseczce.
- Świeżego tuńczyka opłucz, dokładnie osusz, oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułóż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grilluj po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony (trzeba uważać, aby nie grillować zbyt długo, aby mięso nie wysuszyło się, ma być miękkie jak masło, w środku jeszcze różowe).
- Fasolkę gotuj około 2 minut we wrzącej wodzie, ma być jeszcze lekko twarda i chrupiąca.
- Plasterki cebuli oprósz solą.
- Na talerzach ułóż sałatę rzymską, przekrojoną na pół fasolkę, czerwoną cebulę. Dodaj połówki jajka, na wierzch połóż fileciki anchois. Posyp czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzch połóż po kawałku grillowanego tuńczyka (lub tuńczyka z puszki).
- Polej sosem i podawaj.
Wskazówki:
- Płaską fasolkę można zastąpić zwykłą fasolką szparagową.
- Jeśli używasz tuńczyka z puszki - dla dwóch osób dodaj dwie puszki.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Lekki obiad z tuńczykiem
Zwiedzania strony "Kwestia smaku" ciąg dalszy - tym razem wypróbowaliśmy przepis na Sałatkę Nicejską. Bardzo dobry pomysł na lekki, zdrowy obiad. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania.
PS. Zdjęcie nie jest powalające...ale po transporcie do pracy i wyłożeniu sałatki na talerz, nie było szans na coś ładniejszego. Proszę o wyrozumiałość ;)