Kuchenne Przygody

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

Składniki: 

  • 150 wędzonego łososia
  • ok. 200 g fasolki szparagowej (najlepiej świeżej)
  • 300 g małych ziemniaków
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 białe cykorie
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki musztardy ziarnistej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sałata (np. strzępiasta)

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie, odcedź i odstaw. 
  3. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.
  4. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
  5. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.
  6. Łososia pokrój w cienkie paski.
  7. Sałatę umyj, odwiruj i porwij na mniejsze kawałki.
  8. Cykorię umyj, wytnij głąb i podziel na listki.
  9. Musztardę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy.
  10. Na talerzach układaj sałatę (ja skropiłam ją oliwą i oprószyłam solą), cykorię, fasolkę, ziemniaki i polej przygotowanym sosem. Następnie wyłóż kolejne składniki: oliwki, cebulę, łososia i jajka i ponownie skrop sosem.
  11. Przed podaniem oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wskazówki: 

  • Do sałatki możesz też dodać bób (jeśli używasz świeżego, ugotuj go tak samo jak fasolkę i obierz ze skórki, jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz).

Żródło przepisu: 

Mniam