Składniki:
- 150 wędzonego łososia
- ok. 200 g fasolki szparagowej (najlepiej świeżej)
- 300 g małych ziemniaków
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 białe cykorie
- 50 g czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka
- 2-3 łyżki musztardy ziarnistej
- oliwa
- sól
- pieprz
- sałata (np. strzępiasta)
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie, odcedź i odstaw.
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.
- Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.
- Łososia pokrój w cienkie paski.
- Sałatę umyj, odwiruj i porwij na mniejsze kawałki.
- Cykorię umyj, wytnij głąb i podziel na listki.
- Musztardę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy.
- Na talerzach układaj sałatę (ja skropiłam ją oliwą i oprószyłam solą), cykorię, fasolkę, ziemniaki i polej przygotowanym sosem. Następnie wyłóż kolejne składniki: oliwki, cebulę, łososia i jajka i ponownie skrop sosem.
- Przed podaniem oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Wskazówki:
- Do sałatki możesz też dodać bób (jeśli używasz świeżego, ugotuj go tak samo jak fasolkę i obierz ze skórki, jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz).
Żródło przepisu:
przepisy.pl
0
Skomentuj