Kuchenne Przygody

Sałatka ryżowa ze słonecznikiem

Składniki: 

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • olej
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie: 

  1. Ryż przepłucz kilka razy w zimnej wodzie (aż woda będzie przejrzysta). W rondlu albo w patelni zagrzej olej, wrzuć ryż i smaż mieszając, aż wszystkie ziarenka obtoczą się w tłuszczu. Zalej dwiema szklankami wody, doprowadź do wrzenia, posól i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie przykryj naczynie ręcznikiem albo kocem i odstaw na 15-20 minut.
  2. W międzyczasie upraż słonecznik na suchej patelni.
  3. Natkę pietruszki posiekaj.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, w razie potrzeby przypraw solą.

Wskazówki: 

  • Świeżą natkę pietruszki możesz zastąpić mrożoną albo suszoną.

Żródło przepisu: 

Podpatrzony u znajomej 🙂

Mniam