Sałatka szpinakowa z grzankami i boczkiem

Składniki: 
  • 250 g liści świeżego szpinaku
  • 10-15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj drobno posiekany czosnek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Boczek dobrze wysmaż (aż będzie chrupiący).
  3. Chleb pokrój w niewielką kostkę i smaż na wolnym ogniu na suchej patelni. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
  4. Szpinak umyj, osusz. Wymieszaj z boczkiem.
  5. Całość polej sosem, posyp parmezanem, grzankami i posiekanymi orzechami włoskimi.
Wskazówki: 
  • Fantastyczna jako dodatek np. do smażonych kotletów sojowych.
Żródło przepisu: 

Lubię gotować, nr 5/2011

up
252 users have voted.