Składniki:
- 250 g liści świeżego szpinaku
- 10-15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- kilka kromek pieczywa tostowego
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj drobno posiekany czosnek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Boczek dobrze wysmaż (aż będzie chrupiący).
- Chleb pokrój w niewielką kostkę i smaż na wolnym ogniu na suchej patelni. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
- Szpinak umyj, osusz. Wymieszaj z boczkiem.
- Całość polej sosem, posyp parmezanem, grzankami i posiekanymi orzechami włoskimi.
Wskazówki:
- Fantastyczna jako dodatek np. do smażonych kotletów sojowych.
Żródło przepisu:
Lubię gotować, nr 5/2011
0
Skomentuj