Kuchenne Przygody

Sałatka warstwowa gyros – idealna na imprezę

Składniki: 

  • 2-3 piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych
  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • przyprawa gyros

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki. Natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na jakiś czas do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
  2. Po tym czasie kurczaka usmaż z obu stron na patelni grillowej. Ostudź i pokrój w cienkie paski. Przypraw (solidnie) przyprawą gyros.
  3. Kapustę umyj, odrywaj pojedyncze liście, wycinaj grube części, tak żeby zostały tylko delikatne części liści. Pokrój je w cienkie paski.
  4. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
  5. Ogórki pokrój w niedużą kostkę.
  6. Kukurydzę odsącz.
  7. W dużej misce (najlepiej szklanej) układaj kolejno warstwy sałatki: kurczak, cebula, JEkapusta, majonez, odrobina pieprzu, kukurydza, papryka, ogórki, ketchup. I tak jeszcze dwa razy.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie lubisz cebuli, spokojnie możesz ją pominąć – sałatka i tak będzie smaczna 🙂
  • Kolejność układania warstw jest właściwie dowolna.

Żródło przepisu: 

smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com

Mniam