- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2-3 piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1-2 czerwone cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średni słoik ogórków konserwowych
- 1 nieduża kapusta pekińska
- majonez
- ketchup
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- przyprawa gyros
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki. Natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na jakiś czas do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
- Po tym czasie kurczaka usmaż z obu stron na patelni grillowej. Ostudź i pokrój w cienkie paski. Przypraw (solidnie) przyprawą gyros.
- Kapustę umyj, odrywaj pojedyncze liście, wycinaj grube części, tak żeby zostały tylko delikatne części liści. Pokrój je w cienkie paski.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
- Ogórki pokrój w niedużą kostkę.
- Kukurydzę odsącz.
- W dużej misce (najlepiej szklanej) układaj kolejno warstwy sałatki: kurczak, cebula, JEkapusta, majonez, odrobina pieprzu, kukurydza, papryka, ogórki, ketchup. I tak jeszcze dwa razy.
Wskazówki:
- Jeśli nie lubisz cebuli, spokojnie możesz ją pominąć – sałatka i tak będzie smaczna 🙂
- Kolejność układania warstw jest właściwie dowolna.
Żródło przepisu:
smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com
Mniam