Sałatka z brokułów z jabłkowym winegret

Składniki: 
  • 1 główka brokułu
  • 2 małe cukinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały pęczek rzodkiewek

sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki białej pasty miso lub 1 łyżka sosu tamari (bez pszenicy)
  • 1 łyżeczka przysmażonego oleju sezamowego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
Przygotowanie: 
  1. Brokuła umyj, osusz i podziel na różyczki. Zalej wrzątkiem i parz przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź i trzymaj pod zimną wodą, aż całkowicie ostygnie.
  2. Cukinie obierz, w razie potrzeby usuń nasionka i pokrój na paseczki wielkości zapałek.
  3. Seler naciowy umyj, osusz, usuń grube włókna i pokrój ukośnie w plasterki.
  4. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki (albo mniejsze kawałki, w zależności o wielkości rzodkiewek).
  5. Składniki sosu umieść w słoiczku, zakręć i mocno potrząsaj, aż się wymieszają.
  6. Warzywa przełóż do miski, wymieszaj z sosem i podawaj.
Wskazówki: 
  • Ciekawy (dość intensywny w smaku dodatek do dania głównego). Nam bardzo dobrze skomponowała się z pieczonym pstrągiem.
Żródło przepisu: 

Jesteś tym, co jesz, Gillian McKeith, Poznań 2013, s. 125

up
116 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: