Składniki:
- 1 główka brokułu
- 2 małe cukinie
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mały pęczek rzodkiewek
sos winegret:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki białej pasty miso lub 1 łyżka sosu tamari (bez pszenicy)
- 1 łyżeczka przysmażonego oleju sezamowego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
Przygotowanie:
- Brokuła umyj, osusz i podziel na różyczki. Zalej wrzątkiem i parz przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź i trzymaj pod zimną wodą, aż całkowicie ostygnie.
- Cukinie obierz, w razie potrzeby usuń nasionka i pokrój na paseczki wielkości zapałek.
- Seler naciowy umyj, osusz, usuń grube włókna i pokrój ukośnie w plasterki.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki (albo mniejsze kawałki, w zależności o wielkości rzodkiewek).
- Składniki sosu umieść w słoiczku, zakręć i mocno potrząsaj, aż się wymieszają.
- Warzywa przełóż do miski, wymieszaj z sosem i podawaj.
Wskazówki:
- Ciekawy (dość intensywny w smaku dodatek do dania głównego). Nam bardzo dobrze skomponowała się z pieczonym pstrągiem.
Żródło przepisu:
Jesteś tym, co jesz, Gillian McKeith, Poznań 2013, s. 125
0
Skomentuj