Składniki:
- 2 ugotowane buraki
- główka sałaty frise (lub sałaty strzępiastej)
- 2 garście roszponki
- 2 cykorie
- 12 kromek bagietki
- masło lub oliwa
- 200 g twardego koziego sera
Na sos:
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu oprócz oliwy wymieszaj w słoiku. Dodaj oliwę, zakręć słoik i wymieszaj jeszcze raz.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.C.
- Buraki obierz, pokrój w plastry, zalej częścią sosu i odstaw.
- Sałaty podziel na listki, umyj i osusz.
- Kromki bagietki skrop oliwą lub posmaruj masłą i ułożone posmarowaną stroną do góry wstaw do piekarnika.
- Wyjmij, kiedy będą złoto-brązowe. Przełóż na drugą stronę, na każdej kromce ułóż kawałek sera i wstaw do piekarnika.
- W dużej misce wymieszać sałaty z sosem.
- Na talerzykach układaj kilka plastrów buraków, na nich - górkę sałaty.
- Kiedy ser się przypiecze, wyjmij grzanki i układaj na sałacie.
- Całość możesz posypać prażonymi orzechami włoskimi.
- Podawaj natychmiast.
Wskazówki:
- Buraki możesz ugotować dzień wcześniej.
- Cykoria nie jest obowiązkowym składnikiem sałatki.
Żródło przepisu:
ugotuj.to
0
Skomentuj