Sałatka z curry i mango

Składniki: 
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka curry
  • 20 dag pokrojonej w kostkę szynki z piersi indyka
  • 2 mango - obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 i 1/2 czerwonej cebuli (jedna cebula posiekana, pół pokrojone w cienkie piórka)
  • 1/2 szklanki uprażonych nerkowców
Przygotowanie: 
  1. Wymieszaj majonez z jogurtem i curry, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. W miesce wymieszaj wędlinę z indyka z mango, posiekaną cebulą i nerkowcami.
  3. Wlej sos, wymieszaj.
  4. Przełóż do salaterki.
  5. Udekoruj piórkami czerwonej cebuli i podawaj.
Wskazówki: 

Podobno mango można zastąpić brzoskwinią lub ananasem w puszce - moim zdaniem mango jest niezastępowalne :)

Żródło przepisu: 

Nowa Kuchnia Polska - Gazeta Wyborcza

up
232 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Mango na kolację

Uwielbiam mango w każdej postaci - bez żadnych dodatków, w sałatce, jako składnik soku. Dzisiaj mango znalazło zastosowanie w naszej pysznej sałatce. W sosie jogurtowo-majonezowym przyprawionym curry smakowało fantastycznie. Jeszcze do niedawna kupienie dojrzałego mango w rozsądnej cenie graniczyło z cudem, na szczęście jest na to sposób - Biedronka, która pozytywnie zaskakuje coraz szerszym asortymentem owocowo-warzywnym. Od jakiegoś czasu można tam kupić w przystępnej cenie m. in. mango, kaki czy pomelo. Wszystkie dojrzałe, pyszne i zdrowe :) Wiecie jak rozpoznać dojrzałe mango? Z jego czubka/ dziubka powinien wydzielać się przezroczysty płyn (a la sok). Dojrzałe mango jest przepyszne. Jeśli istnieje gdzieś klub fanów mango, poproszę o zapisanie :)