- 1/3 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka curry
- 20 dag pokrojonej w kostkę szynki z piersi indyka
- 2 mango - obrane i pokrojone w kostkę
- 1 i 1/2 czerwonej cebuli (jedna cebula posiekana, pół pokrojone w cienkie piórka)
- 1/2 szklanki uprażonych nerkowców
- Wymieszaj majonez z jogurtem i curry, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- W miesce wymieszaj wędlinę z indyka z mango, posiekaną cebulą i nerkowcami.
- Wlej sos, wymieszaj.
- Przełóż do salaterki.
- Udekoruj piórkami czerwonej cebuli i podawaj.
Podobno mango można zastąpić brzoskwinią lub ananasem w puszce - moim zdaniem mango jest niezastępowalne :)
Nowa Kuchnia Polska - Gazeta Wyborcza
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Mango na kolację
Uwielbiam mango w każdej postaci - bez żadnych dodatków, w sałatce, jako składnik soku. Dzisiaj mango znalazło zastosowanie w naszej pysznej sałatce. W sosie jogurtowo-majonezowym przyprawionym curry smakowało fantastycznie. Jeszcze do niedawna kupienie dojrzałego mango w rozsądnej cenie graniczyło z cudem, na szczęście jest na to sposób - Biedronka, która pozytywnie zaskakuje coraz szerszym asortymentem owocowo-warzywnym. Od jakiegoś czasu można tam kupić w przystępnej cenie m. in. mango, kaki czy pomelo. Wszystkie dojrzałe, pyszne i zdrowe :) Wiecie jak rozpoznać dojrzałe mango? Z jego czubka/ dziubka powinien wydzielać się przezroczysty płyn (a la sok). Dojrzałe mango jest przepyszne. Jeśli istnieje gdzieś klub fanów mango, poproszę o zapisanie :)