Kuchenne Przygody

Sałatka z groszku i indyka w sosie z awokado

Składniki: 

  • 200 g groszku konserwowego
  • 300 g wędzonej piersi indyka pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • garść świeżej kolendry
  • liście sałaty rzymskiej lub lodowej

Sos:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 i 1/2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 i 1/2 łyżki sosu chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj sos: Miąższ awokado zmiksuj w malakserze z sokiem z limonki (lub cytryny), roztartym ząbkiem czosnku, sosem chilli oraz oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
  2. W misce wymieszaj groszek z mięsem indyka, cebulą, papryką oraz kolendrą.
  3. Polej sosem z awokado, delikatnie wymieszaj.
  4. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty.
  5. Podawaj z bagietką lub grzankami z białego pieczywa.

Wskazówki: 

  • Dojrzałe awokado poznaje się podobno po tym, że jest miękkie 🙂

Mniam

Z pewną dozą nieśmiałości (po poprzenich doświadczeniach) podjęłam się realizacji kolejnego przepisu ze strony Palce lizać (Gazeta Wyborcza)… Na szczęście tym razem przepis (Sałatka z groszku i indyka w sosie awokado) można uznać za sukces. Co prawda nie udało mi się znaleźć dojrzałego awokado… ale i tak całość smakowała bardzo dobrze 🙂 Polecamy na lekki obiad, albo na przystawkę 🙂