- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- sałata albo roszponka
- 1 duża gruszka
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Sos:
- 3/4 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 cebulki dymki
- 3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.
- Na tej samej patelni przez 2 minuty praż nasiona kolendry, następnie utłucz je w moździerzu.
- Boczek usmaż na chrupko, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki.
- Gruszkę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie plastry.
- Przygotuj sos: cebulkę dymkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Na talerzach ułóż sałatę, plastry gruszki, posyp połamanymi plastrami boczku i orzechami, skrop sosem i podawaj.
Wskazówki:
- Boczek możesz też pokroić w słupki.
Żródło przepisu:
Mniam