Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami

Składniki: 
  • sałata albo roszponka
  • 1 duża gruszka
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Sos:

  • 3/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 cebulki dymki
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. 
  2. Na tej samej patelni przez 2 minuty praż nasiona kolendry, następnie utłucz je w moździerzu. 
  3. Boczek usmaż na chrupko, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
  4. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. 
  5. Gruszkę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie plastry. 
  6. Przygotuj sos: cebulkę dymkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą, dopraw solą i pieprzem. 
  7. Na talerzach ułóż sałatę, plastry gruszki, posyp połamanymi plastrami boczku i orzechami, skrop sosem i podawaj.
Wskazówki: 
  • Boczek możesz też pokroić w słupki.
Żródło przepisu: 

ugotuj.to

up
148 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: