Sałatka z kaczką, pomarańczami i burakami

Składniki: 
  • 300 g upieczonego mięsa z kaczki
  • 4 małe buraki (lub 2 większe)
  • 1 pomarańcza
  • 2 małe cykorie
  • 1 szalotka
  • garść orzechów włoskich

Sos:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj buraki: zawiń je w folię aluminiową, ułóż na blasze i piecz 20-30 minut w 200°C. Przestudź, obierz i pokrój w cieniutkie półplasterki.
  2. Pomarańczę obierz z białej skórki (albedo), filetuj, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek.
  3. Cykorię umyj, zdejmij pierwszą warstwę listków (jeśli są zwiędnięte). Przekrój na pół i wykrój kaczan. Jeśli cykoria jest gorzka, możesz ją zamoczyć na ok. godzinę w osolonej zimnej wodzie.
  4. Na talerzu ułóż pomarańczowe filety, buraki, pokrojoną w grube paski cykorię, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekane orzechy. 
  5. Przygotuj sos: sok pomarańczowy podgrzej aż zredukuje swoją objętość o 2/3 objętości, lekko przestudź, wymieszamy z oliwą i dopraw do smaku.
  6. Mięso pokrój na kawałki, ułóż na warzywach i skrop sosem pomarańczowym.
Wskazówki: 
  • Jeśli lubisz miękkie buraczki, piecz je dłużej - ok. 1 godzinę.
Żródło przepisu: 

magazyn-kuchnia.pl

up
132 users have voted.