Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kaszy gryczanej (albo 2 woreczki)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- 5 niedużych buraków
- pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 50 g sera typu greckiego
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj w łupinach do miękkości. Przestudź, obierz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Odstaw na bok.
- Do garnka wlej bulion warzywny. Ząbek czosnku rozgnieć, wrzuć do bulionu i zagotuj. Kaszę przepłucz i dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie (w razie potrzeby podlej wodą). Zdejmij z ognia, wyjmij ząbek czosnku i odstaw.
- Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Szczypiorek i koperek posiekaj.
- Do kaszy dodaj pokrojone w kostkę buraki, sos musztardowy. Posyp pokruszonym serem, koperkiem i szczypiorkiem.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj