Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i fety

Składniki: 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (albo 2 woreczki)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 5 niedużych buraków
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50 g sera typu greckiego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie: 
  1. Buraki ugotuj w łupinach do miękkości. Przestudź, obierz  i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Odstaw na bok.
  2. Do garnka wlej bulion warzywny. Ząbek czosnku rozgnieć, wrzuć do bulionu i zagotuj. Kaszę przepłucz i dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie (w razie potrzeby podlej wodą). Zdejmij z ognia, wyjmij ząbek czosnku i odstaw.
  3. Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Szczypiorek i koperek posiekaj.
  5. Do kaszy dodaj pokrojone w kostkę buraki, sos musztardowy. Posyp pokruszonym serem, koperkiem i szczypiorkiem.
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
141 users have voted.