Kuchenne Przygody

Sałatka z kaszy, pistacji, żurawiny i koziego sera

Składniki: 

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 łyżka masła
  • woda do gotowania kaszy
  • garść posiekanych pistacji 
  • garść suszonych żurawin 
  • 15 dag twardego koziego sera
  • 2 garści świeżego szpinaku albo mieszanek sałat
  • sok z ½ cytryny 
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: 

  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodaj masło, przemieszaj i odstaw na chwilę.
  2. Pistacje delikatnie przesiekaj.
  3. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i miód wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku.
  4. Ser pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Na talerz wyłóż porcję kaszy, dodaj sałatę albo szpinak, wymieszaj.
  6. Posyp pistacjami, serem i żurawiną.
  7. Polej sosem.
  8. Od razu podawaj.

Wskazówki: 

  • Do sałatki możesz dodać też kilka łyżek pokruszonego twarogu.

Przepis bierze udział w akcji:

Żródło przepisu: 

Mniam