Sałatka z kiełkami rzodkiewki

Składniki: 
  • 1  łyżka orzeszków piniowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g kiełków rzodkiewki
  • 8 plastrów parmeńskiej szynki
  • garść rukwi wodnej lub rukoli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • cukier
Przygotowanie: 
  1. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe.
  2.  Awokado pokrój w podłużne paski i ułóż na talerzach z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. 
  3. Dorzuć kilka liści opłukanej i osuszonej sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. 
  4. Wymieszaj dokładnie składniki sosu. 
  5. Sałatkę posyp orzeszkami piniowymi i polej sosem winegret.
Wskazówki: 

Zamiast rukoli możesz użyć gotowej mieszanki sałat.

Żródło przepisu: 

magazyn-kuchnia.pl

up
133 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: