Sałatka z kozim serem, gruszką i winogronami

Składniki: 
  • kilka garści mieszanki sałat
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 -2  cebule
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • 1,5 szklanki różowych winogron
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 20-30 dag koziej roladki pleśniowej

Na sos:

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 30-40 minut aż cebula będzie miękka i złoto-brązowa. Po tym czasie przełóż na talerz i odstaw na bok.
  2. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
  3. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń (np. łyżeczką) nasionka.
  5. Przygotuj sos: wszystkie składniki oprócz oliwy umieść w niedużym słoiku. Zakręć i potrząsaj, aż dobrze się połączą. Dodaj oliwę i znowu potrząsaj, aż sos będzie gładki.
  6. Na talerzach wyłóż sałatę i szpinak, polej delikatnie sosem.
  7. Na górę wyłóż karmelizowaną cebulę, orzechy włoskie, gruszkę, żurawinę i pokruszony kozi ser. Delikatnie przemieszaj.
  8. Przed podaniem polej resztą sosu.
Wskazówki: 
  • Jeśli nie lubisz bardzo słodkich sałatek, możesz pominąć żurawinę.
Żródło przepisu: 

neighborfoodblog.com

up
125 users have voted.