Kuchenne Przygody

Sałatka z kurczakiem i mango

Składniki: 

  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 500 g piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 szalotki (posiekane)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka garści rozdrobnionej sałaty rzymskiej
  • mała garść rzeżuchy
  • 0,5 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 duże mango (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, wysusz, wykrój żyłki itp., przypraw solą i pieprzem.
  2. Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej, a następnie przełóż na talerz.
  3. Kiedy mięso ostygnie, pokrój poprzecznie w cienkie plasterki.
  4. Na tej samej oliwie zeszklij szalotki, dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze 1-2 minuty, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj oliwę, resztę octu balsamicznego, sól i pieprz. Wymieszaj składniki sosu.
  5. W większej misce wymieszaj ze sobą sałatę, mango, rzeżuchę, kapustę, kurczaka. Polej sosem i posyp pestkami dyni.

Wskazówki: 

Zamiast szalotek możesz użyć zwykłej cebuli.

Mniam