- kilka garści roszponki
- około 1/4 melona
- 3 łyżki pestek dyni
- 30-40 dag piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej
- 1 łyżka tartego parmezanu lub grana padano
winegret
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- sól
- pieprz
Sałatę umyj, odwiruj i rozłóż na talerze.
Wymieszaj wszystkie składniki winegretu w niedużej miseczce i odstaw na bok.
Melona obierz, pokrój w kostkę.
Pestki dyni lekko podpraż na suchej patelni.
Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż na dość grube paski (jedną średnią pierś kurczaka pokrój wzdłuż na 4-5 równych pasków). Mięso oprósz solą i pieprzem.
Każdy pasek kurczaka zawiń w szynkę parmeńską. Tak przygotowane ruloniki podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Kiedy mięso będzie usmażone, zdejmij je z patelni i pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.
Do talerzy z sałatą dodaj melona, pestki dyni i połowę winegretu i delikatnie przemieszaj.
Na wierzch połóż ruloniki z kurczaka i skrop resztą winegretu.
Przed podaniem posyp parmezanem.
Do sałatki możesz też dodać 1 lub 2 mniejsze łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki.