Kuchenne Przygody

Sałatka z kurczakiem i melonem

Składniki: 

  • kilka garści roszponki
  • około 1/4 melona
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 30-40 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej
  • 1 łyżka tartego parmezanu lub grana padano

winegret

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Sałatę umyj, odwiruj i rozłóż na talerze.

Wymieszaj wszystkie składniki winegretu w niedużej miseczce i odstaw na bok.

Melona obierz, pokrój w kostkę.

Pestki dyni lekko podpraż na suchej patelni.

Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż na dość grube paski (jedną średnią pierś kurczaka pokrój wzdłuż na 4-5 równych pasków). Mięso oprósz solą i pieprzem.

Każdy pasek kurczaka zawiń w szynkę parmeńską. Tak przygotowane ruloniki podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Kiedy mięso będzie usmażone, zdejmij je z patelni i pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

Do talerzy z sałatą dodaj melona, pestki dyni i połowę winegretu i delikatnie przemieszaj.

Na wierzch połóż ruloniki z kurczaka i skrop resztą winegretu.

Przed podaniem posyp parmezanem.

Wskazówki: 

Do sałatki możesz też dodać 1 lub 2 mniejsze łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki.

Mniam