Składniki:
- 1/2 melona (Galia)
- 2 kiwi
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny albo białego octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- sałata
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka pokrój w ok. 1 cm kostkę i smaż na oliwie do momentu aż mięso będzie zrumienione.
- Zdejmij z ognia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
- Melona obierz i pokrój w kostkę.
- Kiwi obierz i pokrój w plasterki.
- Przygotuj sos: wymieszaj musztardę, musztardę ziarnistą, miód, ocet winny (albo sok z cytryny) i 2 łyżki oliwy. Przypraw solą i pieprzem.
- Kurczaka, melon i kiwi wymieszaj z sosem.
- Na talerzach rozłóż rozdrobnione liście sałaty i sałatkę z kurczaka.
Wskazówki:
- Do sałatki możesz dodać także posiekaną czerwoną cebulę.
- Żeby uzyskać bardziej aromatyczne mięso - możesz usmażyć kurczaka dzień wcześniej, wymieszać go z marynatą i odstawić na noc do lodówki. Owoce i sałatę dodasz bezpośrednio przed jedzeniem.
Żródło przepisu:
Pan-cooked chicken dishes around the world, IMP Limited
0
Skomentuj