Kuchenne Przygody

Sałatka z kurczakiem i owocami

Składniki: 

  • 1/2 melona (Galia)
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny albo białego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sałata

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka pokrój w ok. 1 cm kostkę i smaż na oliwie do momentu aż mięso będzie zrumienione.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Melona obierz i pokrój w kostkę.
  4. Kiwi obierz i pokrój w plasterki.
  5. Przygotuj sos: wymieszaj musztardę, musztardę ziarnistą, miód, ocet winny (albo sok z cytryny) i 2 łyżki oliwy. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Kurczaka, melon i kiwi wymieszaj z sosem.
  7. Na talerzach rozłóż rozdrobnione liście sałaty i sałatkę z kurczaka.

Wskazówki: 

  • Do sałatki możesz dodać także posiekaną czerwoną cebulę.
  • Żeby uzyskać bardziej aromatyczne mięso – możesz usmażyć kurczaka dzień wcześniej, wymieszać go z marynatą i odstawić na noc do lodówki. Owoce i sałatę dodasz bezpośrednio przed jedzeniem.

Żródło przepisu: 

Pan-cooked chicken dishes around the world, IMP Limited

Mniam