Kuchenne Przygody

Sałatka z kurczakiem i winogronami

Składniki: 

  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 20 dag winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Sos czosnkowy (np. Knorr)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i trochę przestudź.
  2. Kurczaka umyj, usuń żyłki, przypraw solą i pieprzem. Ewentualnie skrop lekko sokiem z cytryny. Usmaż go z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej.
  3. W międzyczasie ser pokrój w niedużą kostkę, seler umyj, usuń włókna i pokrój w cienkie plasterki, winogrona umyj i przekrój na pół (w razie potrzeby usuń pestki).
  4. Po usmażeniu i przestudzeniu kurczaka, pokrój go w poprzek w cienkie plasterki.
  5. W dużej misce wymieszaj ryż, pokrojonego kurczaka, ser, seler i winogrona.
  6. Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem, dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj.
  7. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie masz patelni grillowej, kurczaka możesz ugotować.

Żródło przepisu: 

Mniam