Kuchenne Przygody

Sałatka z makaronu i tuńczyka

Składniki: 

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 50 dag makaronu świderki
  • 2 łyżki pasty z czarnych oliwek
  • oliwa 
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z pastą z oliwek i dwiema łyżkami oliwy.
  2. Fasolkę umyj, obetnij końcówki i ugotuj na parze. Lekko posól.
  3. Pomidory umyj i przekrój na pół.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, przypraw bazylią, solą i pieprzem.
  5. W razie potrzeby, dodaj trochę oliwy.

Wskazówki: 

Pastę z oliwek zrobiłam tak: oliwki zmiksowałam na gładką masę z oliwą, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Mniam