Kuchenne Przygody

Sałatka z makaronu orzo, szpinaku, winogron i parmezanu

Składniki: 

  • 1 szklanka makaronu orzo (wygląda jak ryż)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki szpinaku baby (możesz lekko posiekać)
  • 1¼ szklanki czerwonych, bezpestkowych winogron
  • ½ szklanki selera naciowego
  • ¼ szklanki pistacji, posiekanych
  • ¼ szklanki szczypiorku, posiekanego
  • ¼ szklanki parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz, przełóż na talerz i delikatnie skrop oliwą.
  2. Do makaronu dodaj szpinak, winogrona, seler, pistarcje, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Całość posyp parmezanem.
  4. Jedz od razu po przyrządzeniu albo schłodzone.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżych winogron możesz użyć rodzynek albo pokrojonych gruszek.

Żródło przepisu: 

Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 33

Mniam