Kuchenne Przygody

Sałatka z makrelą i buraczkami

Składniki: 

  • mieszanka sałat
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka białej fasoli
  • 2 pomidory, drobno posiekane
  • kielki rzeżuchy
  • 2 wędzone makrele, bez skóry

Dressing:

  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Sos buraczkowy:

  • 1 ugotowany buraczek
  • 1/4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy:

  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina wody

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu (zacznij od wymieszania musztardy i octu, następnie stopniowo dolewaj olej, ciągle przy tym mieszając).
  2. Sos buraczkowy przygotuj z rozdrobnionego buraczka i pozostałych składników (najłatwiej będzie Ci go przyrządzić w malakserze).
  3. Sos czosnkowy: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Do dużej miski wrzuć sałatę, polej ją dressingiem. Następnie dodaj groszek, fasolę i rozdrobnioną makrelę (bez ości!). Całość polej sosem buraczkowym i czosnkowym.

Wskazówki: 

  • Możesz kupić rozdrobnione buraczki w postaci mrożonki.
  • W oryginalnym przepisie, do sałatki dodano jeszcze 1 szklankę ugotowanych ziaren quinoa.

Mniam