- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- mieszanka sałat
- puszka groszku konserwowego
- puszka białej fasoli
- 2 pomidory, drobno posiekane
- kielki rzeżuchy
- 2 wędzone makrele, bez skóry
Dressing:
- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól
- pieprz
Sos buraczkowy:
- 1 ugotowany buraczek
- 1/4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- odrobina soku z cytryny
- odrobina wody
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą składniki dressingu (zacznij od wymieszania musztardy i octu, następnie stopniowo dolewaj olej, ciągle przy tym mieszając).
- Sos buraczkowy przygotuj z rozdrobnionego buraczka i pozostałych składników (najłatwiej będzie Ci go przyrządzić w malakserze).
- Sos czosnkowy: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem.
- Do dużej miski wrzuć sałatę, polej ją dressingiem. Następnie dodaj groszek, fasolę i rozdrobnioną makrelę (bez ości!). Całość polej sosem buraczkowym i czosnkowym.
Wskazówki:
- Możesz kupić rozdrobnione buraczki w postaci mrożonki.
- W oryginalnym przepisie, do sałatki dodano jeszcze 1 szklankę ugotowanych ziaren quinoa.
Mniam