Kuchenne Przygody

Sałatka z pieczonych buraczków i migdałów

Składniki: 

  • 0,5 kg buraków 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie: 

  1. Nagrzej piekarnij do ok. 220 stopni C.
  2. Odkrój górę i dół buraczków, a następnie je obierz.
  3. Zawiń je w folię aluminiową (ale zostaw trochę miejsca po bokach między buraczkami a folią).
  4. Piecz przez ok. 40 minut. Sprawdź po tym czasie czy buraczki są już gotowe (wbij widelec – powinien łatwo się wbijać).
  5. Jeśli to konieczne, piecz je trochę dłużej.
  6. Upieczone buraki przestudź i pokrój w kostkę.
  7. Buraki wymieszaj z miodem, octem, przypraw solą i pieprzem i podgrzej chwilę na patelni.
  8. Posyp uprażonymi migdałami.

Wskazówki: 

  • Migdały możesz zastąpić innymi orzechami (np. włoskimi).

Żródło przepisu: 

Mniam