Sałatka z pieczonymi batatami, ryżem i pestkami dyni

Składniki: 
  • 1/2 szklanki czarnego ryżu
  • garść liści sałaty
  • listki mięty
  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Winegret:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
Przygotowanie: 
  1. Ryż ugotuj zgodnie z intrukcją na opakowaniu.
  2. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
  3. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj z pestkami dyni, pokrojonym na plasterki czosnkiem oraz posiekaną papryczką chili. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Obierz imbir, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z oliwą i dodaj do batatów.
  5. Przyprawione bataty rozłóż równo na blaszce pojedynczą warstwą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia drewnianą łopatką przewrócić bataty na drugą stronę lub przemieszaj.
  6. Przygotuj winegret mieszając składniki w miseczce.
  7. Do upieczonych i lekko przestudzonych batatów dodaj ryż i polej 1/3 winegretu, delikatnie przemieszaj.
  8. Opłukaną i osuszoną sałatę włóż do salaterek, wyłóż pieczone bataty z ryżem, posyp miętą i polej resztą winegretu. 
Wskazówki: 
  • Jeśli wolisz łagodniejszą wersję sałatki - dodaj więcej ryżu (bataty mają dość intensywny smak).
Żródło przepisu: 

kwestiasmaku.pl

up
151 users have voted.