- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1/2 szklanki czarnego ryżu
- garść liści sałaty
- listki mięty
- 1 batat (słodki ziemniak)
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Winegret:
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z intrukcją na opakowaniu.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
- Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj z pestkami dyni, pokrojonym na plasterki czosnkiem oraz posiekaną papryczką chili. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Obierz imbir, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z oliwą i dodaj do batatów.
- Przyprawione bataty rozłóż równo na blaszce pojedynczą warstwą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia drewnianą łopatką przewrócić bataty na drugą stronę lub przemieszaj.
- Przygotuj winegret mieszając składniki w miseczce.
- Do upieczonych i lekko przestudzonych batatów dodaj ryż i polej 1/3 winegretu, delikatnie przemieszaj.
- Opłukaną i osuszoną sałatę włóż do salaterek, wyłóż pieczone bataty z ryżem, posyp miętą i polej resztą winegretu.
Wskazówki:
- Jeśli wolisz łagodniejszą wersję sałatki – dodaj więcej ryżu (bataty mają dość intensywny smak).
Żródło przepisu:
Mniam