Składniki:
- 100 g roszponki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli czerwonej
- garść orzechów włoskich (albo orzechów pekan)
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Orzechy rozdrobnij w dłoniach i upraż na suchej patelni.
- Roszponkę umyj i odwiruj. Przełóż do salaterek, skrop oliwą. Posól i popieprz. Delikatnie przemieszaj.
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki.
- Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z pomidorkami.
- Pomidorki i cebulę dodaj do sałaty, skrop syropem klonowym.
- Całość posyp uprażonymi orzechami włoskimi.
Wskazówki:
- Do roszponki możesz też dodać garść świeżego szpinaku.
- Sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa albo smażonego sera.
Żródło przepisu:
Własny
0
Skomentuj