Kuchenne Przygody

Sałatka z roszponką, pomidorkami i orzechami włoskimi

Składniki: 

  • 100 g roszponki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • garść orzechów włoskich (albo orzechów pekan)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie: 

  1. Orzechy rozdrobnij w dłoniach i upraż na suchej patelni.
  2. Roszponkę umyj i odwiruj. Przełóż do salaterek, skrop oliwą. Posól i popieprz. Delikatnie przemieszaj.
  3. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki.
  4. Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z pomidorkami.
  5. Pomidorki i cebulę dodaj do sałaty, skrop syropem klonowym.
  6. Całość posyp uprażonymi orzechami włoskimi.

Wskazówki: 

  • Do roszponki możesz też dodać garść świeżego szpinaku.
  • Sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa albo smażonego sera.

Mniam