Kuchenne Przygody

Sałatka z serem halloumi

Składniki: 

  • 200 g sera halloumi
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • garść rukoli
  • mała marchewka
  • 1 papryczka chilli
  • 4 figi świeże (lub ok. 8 suszonych)

Dressing:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Przygotowanie: 

  1. Ser pokrój na plastry grubości ok. 1/2 cm i usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej.
  2. Sałatę rzymską posiekaj i wymieszaj z rukolą.
  3. Obraną marchewkę pokrój na cienkie plasterki.
  4. Świeże figi pokrój na mniejsze cząstki (jeśli używasz suszonych, przekrój je najpierw wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół).
  5. Chilli posiekaj (jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, usuń pestki).
  6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
  7. Przygotuj dressing.
  8. Na sałatę wyłóż ugrillowany ser i polej dressingiem.

Wskazówki: 

  • Sałatkę możesz posypać po wierzchu pestkami granatu.

Żródło przepisu: 

Magazyn Kuchnia, numer 7/2013

Mniam