Składniki:
- 200 g sera halloumi
- 1 główka sałaty rzymskiej
- garść rukoli
- mała marchewka
- 1 papryczka chilli
- 4 figi świeże (lub ok. 8 suszonych)
Dressing:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
Przygotowanie:
- Ser pokrój na plastry grubości ok. 1/2 cm i usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej.
- Sałatę rzymską posiekaj i wymieszaj z rukolą.
- Obraną marchewkę pokrój na cienkie plasterki.
- Świeże figi pokrój na mniejsze cząstki (jeśli używasz suszonych, przekrój je najpierw wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół).
- Chilli posiekaj (jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, usuń pestki).
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
- Przygotuj dressing.
- Na sałatę wyłóż ugrillowany ser i polej dressingiem.
Wskazówki:
- Sałatkę możesz posypać po wierzchu pestkami granatu.
Żródło przepisu:
Magazyn Kuchnia, numer 7/2013
0
Skomentuj