Kuchenne Przygody

Sałatka z truskawkami, pistacjami i fetą

Składniki: 

  • kilka garści sałaty (np. roszponki)
  • 8-10 truskawek
  • ok. 100 g fety
  • 1/4 szklanki pistacji, obranych i posiekanych
  • 4 duże liście bazylii, drobno posiekane
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Sałatę umyj, odwiruj i ułóż na talerzach. Skrop oliwą i delikatnie posól.
  2. Truskawki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki albo ósemki (w zależności od wielkości truskawek).
  3. Na sałacie ułóż truskawki, posyp pokruszonym serem feta, bazylią i pistacjami. 
  4. Skrop sokiem z cytryny.

Wskazówki: 

  • Sałatka smakuje bardzo dobrze też skropiona sosem miodowo-octowym. Wymieszaj 1 łyżeczkę płynnego miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę wody.

Żródło przepisu: 

Mniam