Sałatka z truskawkami, pistacjami i fetą

Składniki: 
  • kilka garści sałaty (np. roszponki)
  • 8-10 truskawek
  • ok. 100 g fety
  • 1/4 szklanki pistacji, obranych i posiekanych
  • 4 duże liście bazylii, drobno posiekane
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Sałatę umyj, odwiruj i ułóż na talerzach. Skrop oliwą i delikatnie posól.
  2. Truskawki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki albo ósemki (w zależności od wielkości truskawek).
  3. Na sałacie ułóż truskawki, posyp pokruszonym serem feta, bazylią i pistacjami. 
  4. Skrop sokiem z cytryny.
Wskazówki: 
  • Sałatka smakuje bardzo dobrze też skropiona sosem miodowo-octowym. Wymieszaj 1 łyżeczkę płynnego miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę wody.
Żródło przepisu: 

cookincanuck.com

up
158 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: