Kuchenne Przygody

Sałatka z tuńczykiem i pomidorami

Składniki: 

  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 puszki tuńczyka kawałki w sosie własnym
  • sałata masłowa lub roszponka
  • 100 g czarnych oliwek

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Przygotowanie: 

Wszystkie pomidorki opłucz i przekrój na pół.

Sałatę dokładnie umyj, wysusz i porwij na mniejsze kawałki.

Oliwki pokrój w cienkie plasterki.

Tuńczyka odcedź z zalewy.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Pomidorki wymieszaj z sosem i porwanymi liśćmi sałaty.

Całość ułóż na półmiskach i udekoruj kawałkami tuńczyka oraz plasterkami oliwek.

Wskazówki: 

  • Dobre białe wino do sałatki nie zaszkodzi 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam