Składniki:
- 1-1,5 wędzonej makreli
- 200 g półtłustego twarogu
- 100 g majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 2 czerwone cebule
- 3 kiszone ogórki
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 6 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Oczyść makrelę z skóry i ości, pokrój w centymetrowe kawałki.
- Obierz jajka i pokrój w grubszą kostkę.
- Pokrój w drobną kostkę ogórki i cebulę.
- Twaróg pokrój lub pokrusz.
- Szczypiorek posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i jogurt.
- W razie potrzeby przypraw solą lub pieprzem.
- Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami pomidorków oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki:
- Wydłubywanie ości jest dość upierdliwym zajęciem... ale trzeba to zrobić dokładnie.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Wakacyjny czas sałatek
Im cieplej na dworze, tym bardziej chce się zjeść coś chłodnego. Dlatego też lato to w naszej kuchni czas sałatek. Przepis na Sałatkę z wędzoną makrelą i twarogiem pochodzi ze strony www.przepisy.pl. Zrobiliśmy ją dokładnie tak, jak jest to opisane w źródle... ale sos Knorra do mizerii wydaje się zbędny. Następnym razem go pominiemy. Sałatkę polecamy na pożywny, zdrowy obiad.