Sałatka z wędzoną makrelą i twarogiem

Składniki: 
  • 1-1,5 wędzonej makreli
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 czerwone cebule
  • 3 kiszone ogórki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 6 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie: 
  1. Oczyść makrelę z skóry i ości, pokrój w centymetrowe kawałki.
  2. Obierz jajka i pokrój w grubszą kostkę.
  3. Pokrój w drobną kostkę ogórki i cebulę.
  4. Twaróg pokrój lub pokrusz.
  5. Szczypiorek posiekaj.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i jogurt.
  7. W razie potrzeby przypraw solą lub pieprzem.
  8. Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami pomidorków oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki: 
  • Wydłubywanie ości jest dość upierdliwym zajęciem... ale trzeba to zrobić dokładnie.
up
190 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Wakacyjny czas sałatek

Im cieplej na dworze, tym bardziej chce się zjeść coś chłodnego. Dlatego też lato to w naszej kuchni czas sałatek. Przepis na Sałatkę z wędzoną makrelą i twarogiem pochodzi ze strony www.przepisy.pl. Zrobiliśmy ją dokładnie tak, jak jest to opisane w źródle... ale sos Knorra do mizerii wydaje się zbędny. Następnym razem go pominiemy. Sałatkę polecamy na pożywny, zdrowy obiad.